Tiež

Brutnákový olej


Borák


Nachádzame to až do výšky viac ako 1000 metrov pozdĺž neobrábaných chodníkov, blízko hraničných stien a medzi sutinami. Je to jednoročná rastlina so vzpriameným zvykom, vo vnútri je dutá stonka a je pokrytá hustou srsťou. Dosahuje výšku asi 70 centimetrov a má tvrdé a veľmi zelené listy. Kvety sú v tvare hviezdy a spadajú do zhlukov. Pozostávajú z piatich okvetných lístkov, ktoré sú na základni biele. Plody boráku sú achény, ktoré obsahujú semená dlhé 6 centimetrov. Kultivácia brutnáku sa veľmi ľahko kultivuje, pretože sa prispôsobuje akémukoľvek typu pôdy. Dá sa ľahko vysiať na jar v kvetináčoch, na záhrade alebo aj na záhrade. Nie od žiadneho druhu problému a rozširuje sa toľko sám osebe, že budúci rok to znova spontánne porastie. Kvitne od mája do septembra, zatiaľ čo plody uvidíte v júli.

Príprava brutnákového oleja


Olejom z brutnáku sa získava mimoriadne dôležitý olej, pretože je koncentrovaný z esenciálnych tukov a obsahuje viac prospešných vlastností. Kyselina gama linolénová nazývaná skratkou GLA sa získava po zložitom procese lisovania za studena a je súčasťou sektoru omega 6. Extrémne dôležitý vo fytoterapeutickej vede má borákový olej nespočetné množstvo užitočných vlastností, ako je napríklad liečenie reumatizmu, zníženie krvného tlaku, regulácia hormónov a liečenie koronárnych dysfunkcií. Ako sme už spomenuli, boragelový olej sa pomerne ťažko pripravuje lisovaním za studena. Je veľmi dôležité, aby sa pri tejto operácii nikdy nepoužívali rozpúšťadlá, pretože by mohli poškodiť kyslé látky nachádzajúce sa v rastline a oneskoriť jej vlastnosti. Borákový olej je na trhu a nachádza sa v jednoduchých kapsulách, v ktorých je vysoká koncentrácia GLA vo forme prírodného extraktu tokoferolu, ktorý je veľmi prospešný pre organizmus.

Vlastníctvo brutnákového oleja



GLA v ľudskom tele bezpochyby spôsobuje vedcom, ktorí študujú výhody Borage, úplne nesporný prospešný proces. Prirodzeným procesom sa po odobratí GLA transformuje na kyselinu diomogamino-linolovú, ktorá je definovaná výrazom DGLA, a automaticky zvyšuje hladinu prostaglandínov, čím sa získajú dôležité ochrany srdcového aparátu a navyše má olej antiaterogénne a protizápalové sily. Imunostimulačná vlastnosť je tiež mimoriadne dôležitá. Dokázali, že olej vo všeobecnosti zlepšuje reumatické choroby a problémy so psoriázou spojené s kožou a ekzémom všeobecne. Existuje pomerne málo prípadov, keď po špecifických klinických skúškach došlo k sústavnému zníženiu hladiny cholesterolu. Pokiaľ ide o kozmetický priemysel, posledný menovaný používa brutto olej na veľké množstvo výrobkov. V skutočnosti sa považuje za vynikajúci produkt proti starnutiu, pretože obsahuje množstvo enzýmov, ktoré bojujú proti príznakom staroby. Olej sa veľa používa na prípravu krémov určených na opravu pleti a jej účinné šírenie, pretože sa považuje za vynikajúci prostriedok proti vráskam. Suchosť pokožky, ktorá nie je v neskorom veku príliš hydratovaná, je úplne normálna, zdá sa však, že krémy pripravené z borákového oleja dodávajú vynikajúcu hebkosť a lesk. V dermatoterapeutickej oblasti sa borákový olej nachádza v bylinnej medicíne a v kozmetických obchodoch v rôznych formách.

Borákový olej: Ako používať brutnákový olej


Ak chcete začať s liečbou borákovým olejom v kapsulách, musíte postupovať podľa príslušných odporúčaní dôveryhodného bylinkára, pretože ak je strava, ktorú ste dodržali, už bohatá na semenný olej a je chudobná na ryby, mali by ste dostať 'opačný účinok. Olej, ktorý sa nachádza vo forme perál alebo kapsúl, sa má užiť počas jedla v množstve dvoch kapsúl s veľkým pohárom vody. Je však vhodné počúvať rady svojho lekára týkajúce sa použitia týchto tabliet, najmä tých, ktorí trpia epilepsiou. Ak však chcete, môžete jesť aj listy Borraggine pomocou mäkkých a čerstvých listov, ktoré majú rovnaké terapeutické princípy ako olej pripravený v priemysle fytoterapie. Listy, ale aj kvety sa musia konzumovať čerstvé, pretože po vyschnutí strácajú väčšinu svojich prirodzených cností. Táto divoká rastlina sa v kuchyni bežne používa, pretože obsahuje pyrrolizidín, ktorý normálny olej zo semien neobsahuje. Jeho použitie však musí byť upravené, pretože táto látka je alkaloid, ktorý môže poškodiť pečeň. Kvetinové borúky sa môžu používať ako potravinárske farbivá, pretože sa používajú na farbenie octu a tiež ako dekorácia na zákuskoch alebo na ochutenie rôznych pokrmov. Listy sa zvyčajne varia, aby sa odstránili vlasy.