Tiež

Šípkový olej


Šípkový olej


Šípkový olej je vysoko cenený kozmetický prípravok extrahovaný zo semien ruže rubiginosa. Používa sa pre svoje antioxidačné, regeneračné a stimulačné vlastnosti pre pokožku a vlasy.

Rysy


Šípkový olej sa získava rôznymi spôsobmi z rastliny divého pôvodu Rosa Affinis Rubiginosa, ktorá patrí do čeľade Rosaceae. Tento ker orientálneho pôvodu môže dosiahnuť strednú veľkosť a spontánne rastie v krajinách s miernym a daždivým podnebím, najmä v Čile a Andách. Stonka je dlhá a trnitá, zatiaľ čo kvety majú žltú a svetloružovú farbu. Kvitnutie sa vyskytuje od októbra do decembra, plody sú červené a produkujú veľa semien, z ktorých sa potom získa omomino olej. Extrakcia sa uskutočňuje hlavne lisovaním bobúľ za studena, aby sa nezmenila kvalita a následné konzervovanie. Olej tak udržuje vysokú koncentráciu aktívnych zložiek a polynenasýtených mastných kyselín, ako je kyselina linolová a olejová, ktoré tvoria prirodzenú bariéru pre bunky. Keďže sa jedná o veľmi hodnotný a ľahko vymeniteľný produkt, musí sa skladovanie vždy uskutočňovať v tmavých nádobách, prípadne v skle, mimo priameho slnečného žiarenia. Vždy je potrebné skontrolovať prísady, z ktorých je zrejmé, či je produkt čistý alebo zmiešaný s inými olejmi a látkami.

Vlastnosť



Šípkový olej má veľa lekárskych a kozmetických vlastností, najmä proti pokožke. Niekoľko vedeckých výskumov preukázalo účinnosť a platnosť použitia v posledných rokoch. Regeneruje sa proti kožným tkanivám vďaka prítomnosti mnohých mastných kyselín v ňom, ktoré obnovujú výživné látky, ktoré pokožka stratila, a tiež zlepšujú produkciu kolagénu. Vo vnútri sú: kyselina alfa-linolová, kyselina gama-linolová, steatová, kyselina olejová a palmitová, nevyhnutné na syntézu prostaglandínov, ktoré sa zaoberajú procesmi bunkovej regenerácie.
Olej je tiež bohatý na vitamín C a A, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie tela, pretože pomáhajú bojovať proti dehydratácii, voľným radikálom a starnutiu. Tento produkt má liečivé vlastnosti aj proti poškodeným tkanivám, ako sú jazvy, rany a strie. Pokožka okamžite vyzerá zlepšená a revitalizovaná vďaka svojim hydratačným vlastnostiam, ktoré zaručujú väčšiu kompaktnosť a tón pokožky.

účely



Šípkový olej sa môže používať mnohými spôsobmi, samostatne alebo v kombinácii s hydratačným prostriedkom, aby sa zvýšila jeho účinnosť. Ako masážny olej je ideálny na elastickú pokožku a jej zjemnenie. Tento výrobok je vďaka svojim vlastnostiam označený ako preventívne opatrenie proti strie, najmä ak ste na diéte. Pomáha tiež zlepšovať vzhľad už vytvorených strií, najmä tých, ktoré sú stále ružové a červené. Stačí len trochu oleja na ruky a masírovať priamo na pokožku, pokiaľ možno navlhčenú, aby sa produkt najskôr vstrebal.
Čistý olej sa dá tiež použiť na preventívne ošetrenie vrások výrazu, chodidiel slávnej vrany, ktorá sa vytvára okolo očí a okolo pier, čím účinne pôsobí proti starnutiu pleti.
Použitie oleja nevedie k žiadnym vedľajším účinkom, skôr je časom konštantnejšie, čím väčšie výhody a výsledky. Viditeľné aj po niekoľkých týždňoch, ak sa produkt aplikuje niekoľkokrát denne. Počas tehotenstva pomáha udržiavať pokožku pružnú a tonizovanú, zabraňuje strielam a strate tonusu. Môže sa tiež použiť ako upokojujúci olej v prípade chorôb, ako sú ovčie kiahne, v skutočnosti zlepšuje výskyt jaziev a zmierňuje svrbenie. Olej sa používa aj v prípade popálenín, dermatitídy, hyperpigmentácie a poškodenia kože spôsobených slnečnými lúčmi. Stačí ho aplikovať na čistú, suchú pokožku a jemne masírovať, opakovať operáciu niekoľkokrát denne.
Okrem pokožky je možné na vlasy použiť aj šípkový olej, ktorý zlepší jeho vzhľad a zdravie. Vlastnosti Rosa Rubiginosa kontrastujú s rozštiepenými koncami a krehkosťou vlasových cibuliek, ale predovšetkým prináša konkrétne výsledky proti škálovaniu pokožky hlavy. Balenie sa môže vyrábať týždenne priamo na kožu alebo iba po dĺžkach, pričom olej nechá pôsobiť tridsať minút a potom prejde na obvyklé umývanie.
Môže sa používať vo všetkých typoch pleti av každom veku. Pomáha suchej a citlivej pokožke proti klimatickým faktorom, zlepšuje jej hydratáciu, pôsobí proti príznakom akné a nezanáša póry v najproblematickejšej a mastnej pokožke.
Okrem vonkajšieho použitia sa šípkový olej môže používať aj ako prášok, ako doplnok vitamínu. Okrem tkanív tiež pomáha kardiovaskulárnemu a nervovému systému. Na trhu existuje veľa výrobkov založených na šípkovom oleji, ale vždy je lepšie použiť tento čistý olej, prípadne ho pridať priamo do iných typov kozmetických prípravkov. Predovšetkým je potrebné skontrolovať, či pochádza z ekologického pestovania a či nebolo chemicky ošetrené.